Piet Laurijssen

Portretfoto van Piet Laurijssen, circa 1918. Bron: mw. J. M. Kimenai-Marinus.
Portretfoto van Piet Laurijssen, circa 1918. Bron: mw. J. M. Kimenai-Marinus.

Johannes Petrus Laurijssen (Ulicoten, 27 juli 1856 – Ulicoten, 19 juni 1927) is de tweede zoon van in totaal zes kinderen van Jaon Laurijssen en Lies Schoenmakers. Hij was landbouwer, klompenmaker, rietdekker en werkman. ¹


Geboorte en jeugd

Piet, ook wel Pro d’n Dekker ² genoemd, zag het levenslicht op zondag 27 juli 1856 om 23:00 uur in het ouderlijk huis in Ulicoten. Hij werd geboren als zoon van rietdekker Jaon Laurijssen en huisvrouw Lies Schoenmakers, zij lieten hem vervolgens Rooms-Katholiek dopen in de H. Bernarduskapel in het dorp, de geboorteaangifte vond plaats op het gemeentehuis van Baarle-Nassau.

Hij groeide op met zijn broer en zijn vier zussen op het platteland van Ulicoten. In zijn jeugd heeft hij meegeholpen op het land, dat werd van alle kinderen in het gezin natuurlijk verwacht. Van zijn vader had hij ook het rietdekken geleerd, iets waar hij later bekend om zou staan, ze noemden hem Pro d’n Dekker. Maar voornamelijk werd er tijd besteed aan de landbouw, de opbrengst was wat geld in het laatje bracht en dus brood op de plank.


Voor het huwelijk

De jaren voor zijn huwelijk ging Piet zelfstandig werken als landbouwer in het dorp. Toen dit hem echter begon te vervelen, besloot hij het beroep van klompenmaker uit te proberen. Dit heeft hij niet langer dan dertien jaar gedaan, maar het leverde hem wel bekendheid in het dorp, Jan en alleman kwam langs om zijn of haar klompen te laten repareren.

Portret van Piet Laurijssen, circa 1920. Bron: mw. J. M. Kimenai-Marinus.

Rond de jaren 1890 leerde hij de dertien jaar jongere Nel Verhoeven kennen, zij woonde ook in Ulicoten, niet ver van de boerderij van familie Laurijssen vandaan. Waarschijnlijk woonden beide families aan het Strumpt, een lange weg met verschillende boeren. Nel was in 1887 bevallen van een zoon, Jaon, dus de eerste zoon die Piet zou hebben was een stiefzoon, die hij ook wettelijk erkende.


Huwelijk en kinderen

Piet trouwde op 26 augustus 1893 met Nel Verhoeven in Baarle-Nassau. Uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren. ¹

Foto Naam Geboren Overleden Bijzonderheden
Bart 23 april 1894 Onbekend Getrouwd met Anna Braun.
Jan 28 april 1895 7 november 1965 Getrouwd op 19 september 1924 met To Marinus.
Kees 14 november 1896 10 augustus 1974 Getrouwd met Annie McLeod.
Mieke 1 maart 1898 20 juni 1966 Getrouwd op 31 oktober 1924 met Sjef Marinus.
Lies 29 december 1899 27 mei 1972 Getrouwd op 25 april 1925 met Bart Marinus.
Sjef 19 december 1901 24 december 1982 Getrouwd op 7 januari 1928 met Sie Meijvis.
To 29 augustus 1903 13 oktober 1981 Getrouwd met Jan van Nistelrooij.
Cus 13 januari 1905 6 juli 1952 Ongehuwd.
Fons 8 april 1906 3 augustus 1983 Ongehuwd.

Werk en gezin

Sinds zijn huwelijk werkte Piet voornamelijk als landbouwer in Ulicoten en omgeving, maar in de zomer maakte hij riet- en strodaken op boerderijen en schuren. Hier heeft hij zijn bijnaam Pro d’n Dekker aan te danken. In de winter werkte hij ook nog als klompenmaker. ³ Tijdens zijn werk op het platteland liet hij, net als zijn vader, zijn kinderen meehelpen, dit maakte het werk enorm veel dragelijker. Door de grootte van het gezin werd er makkelijk geld verdiend, als ze allemaal meehielpen.

Chaamseweg-Hazenberg nummer 5, 2017. Bron: Google Maps.

Ook van zijn eigen huis heeft Piet het dak gedekt, dit deed hij met buntgras. Het gezin woonde aan de Hazenberg nummer 5 in Ulicoten, tegenwoordig Chaamseweg-Hazenberg nummer 5. Echter brandde zijn huis kort daarna af, terwijl zijn vrouw Nel in verwachting was van dochter To. Na de brand heeft de pastoor van de parochie Bernardus meubels, gerei om te koken, dekens om onder te slapen en meer huishoudelijke spullen laten verzamelen. ³

Het gezin van Piet en zijn vrouw Nel, circa 1918. Bron: mw. J. M. Kimenai-Marinus.

Waarschijnlijk onderhield Piet ook goede contacten met de familie Marinus, aangezien twee van zijn dochters, Mieke en Lies, en zijn zoon Jan met Marinussen zijn getrouwd. Deze drie van Marinus waren ook allemaal broer en zus. Van alle negen eigen kinderen besloten er twee om niet te gaan trouwen. Bij eentje was dit waarschijnlijk, omdat hij het geloof had bejubeld en achteraf spijt had of een soort van gestrafd werd.


Ouderdom

De laatste jaren van zijn leven kon Piet al van zijn kleinkinderen genieten, dit waren er nog niet veel, maar hij was gelukkig. Hij woonde nog steeds in zijn geboortedorp Ulicoten, dat hij uiteindelijk nooit zou verlaten. Hij zou het platteland niet kunnen missen. Hij was er geboren, getogen en had er zijn familie wonen en ook zijn vaste klantenkring.

Omdat Piet dertien jaar ouder was dan zijn vrouw Nel, was het wel te verwachten dat hij eerder zou overlijden, toch heeft hij een mooie leeftijd behaald voor iemand die zwaar werk moest verrichten, hij was eenenzeventig geworden. Piet was eigenlijk maar weinig ziek geweest in zijn leven, maar op die bewuste zondag de negentiende van juni in 1927 zakte hij ineens in elkaar en overleed. ³

Geraadpleegde bronnen:
1. Regionaal Archief Tilburg; Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister.
2. Jo Kimenai-Marinus, wonende te Dongen.
3. Heemkundekring Amalia van Solms; Kwartaalblad Van Wirskaante 2007-2.