’n beste buurman

Charles Kieckens, Frans' buurman en werkgever.
Charles Kieckens, Frans’ buurman en werkgever.

De jaren ’80 van de 19e eeuw in Tilburg: mijn betovergrootvader Frans zit in zijn twintiger jaren en is natuurlijk op zoek naar werk. Waar zou hij kunnen gaan werken? In Tilburg is die keuze natuurlijk snel gemaakt: de textielindustrie. Hoewel de ouders van Frans best wat geld hadden verdiend aan hun herberg en de verkoop ervan, mocht hij er niet van meeprofiteren, maar moest hij eerst zelf werk zien te vinden. In 1880 ging hij werken bij de textielfabriek Ch. Kieckens en Zn. Op dat moment was het bedrijf nog in handen van zowel de gebroeders Kieckens als de gebroeders Sala, dit veranderde echter in 1883, met de splitsing van het bedrijf. Frans bleef voor Kieckens werken.

Al vier jaar werkte Frans in de textielfabriek toen hij trouwde met Drika van Raak, een dochter uit een landbouwersgezin van de wijk Korvel. Toen hij daar in 1905 nog werkte mocht hij zijn jubileum vieren, van zijn baas Charles Kieckens ontving hij een zakhorloge dat nog steeds in de familie zit en daarnaast werd hij door Charles uitgenodigd om met het hele gezin te komen eten, Charles was tenslotte zijn buurman, waar Frans aan de Bredaseweg 299 woonde, woonde Charles op nummer 297. Waarschijnlijk zijn ze toen nog beter bevriend geraakt, want Frans werkte al een tijdje voor Charles als huisknecht en butler.

Het huis van Frans, Bredaseweg 299, links woonde buurman Charles.
Het huis van Frans, Bredaseweg 299, links woonde buurman Charles.

Tussen de jaren ’10 en de jaren ’20 ging Frans hogerop en ging de beroepen van agent-bode en verzekeringsagent uitoefenen. Misschien werkte Frans alsnog voor Kieckens, maar dat is niet bekend. In deze tijd wist hij veel geld te verdienen, waarmee hij dure foto’s kon betalen voor hem en zijn gezin. Het gezin had het goed, ook al lag moeder Drika al geruime tijd op bed met haar trombosebeen, die ze had opgelopen bij de bevalling van haar jongste kind, zoon Piet.

Na de jaren ’20 verhuisde Frans naar Bredaseweg 315, een enorm klein huisje en Charles Kieckens verhuisde naar nummer 313, toch wel een iets groter huis. Ze waren nog steeds bevriend, maar Charles overleed helaas op 23 september 1927, twee jaar jonger dan Frans. Het leven van Frans ging nog met alle gemakken, maar rond de jaren ’30 begon hij te dementeren en uiteindelijk moest hij naar Huize Overdonk, een tehuis voor dementerende en geesteszieke mensen. Hier overleed hij op 28 oktober 1936, hij was toen zesenzeventig jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *