He left you for America!

Op 28 juli 1757 beviel mijn voormoeder Catharina Gloss van een zoontje dat later de naam Michael Zundel zou dragen. Zijn vader Johann was dolblij, maar de volgende dag moest hij natuurlijk weer aan het werk. Jammer, maar moeder zou wel zorg voor de kleine Michael dragen. Er moest tenslotte wel geld worden verdiend voor wat brood op de plank. Vader Zundel was dan wel burgemeester van Wiernsheim, maar toch moest hij ook aan de slag als bakker om te zorgen voor wat extra inkomsten.

In 1779 trouwde Michael met Heinderike Zundel, iemand met de zelfde achternaam als hij en waarschijnlijk ook nog ergens familie. Samen kregen ze vijf kinderen: Elizabeth, Heinrike, Michael, Jacob en nog een Michael, maar alleen Elizabeth werd volwassen en trouwde. De andere vier kinderen haalden enkel de leeftijd van één jaar. Of het huwelijk gelukkig is geweest weten we niet, maar jaren gingen voorbij en er gebeurde niets bijzonders.

Het schip 'Margaret' op doek.
Het schip ‘Margaret’ op doek.

Misschien dat hij het leven in Duitsland op een bepaalde dag echt beu was, óf hij heeft het er al vaker met zijn broer Eberhard over gehad, maar ze gingen naar Amerika. Ergens in maart 1805 vertrok Michael met zijn broer Eberhard naar de Verenigde Staten waar ze op 4 mei 1805 aankwamen. Hij trok de stoute schoenen aan en trouwde op 15 juni 1805 in Somerset County met Maria Magdalena Lichtel, zij was in Amerika geboren. Michael’s vrouw was echter nog niet overleden, laat staan ziek, Heinderike zou pas in 1819 overlijden. Samen met zijn vrouw en broer Eberhard gingen ze met het schip Margaret naar Philadelphia waar ze in augustus 1805 aankwamen.

Michael wilde een nieuw bestaan opbouwen en dat zou nog lukken ook. Vanaf september 1810 tot en met mei 1827 werkte hij in Mount Pleasant in Pennsylvania als schoolmeester. In zijn beste jaren wist hij 36 dollar per jaar te verdienen en om zijn inkomen aan te vullen werkte hij op plaatselijke boerderijen. Het schoolgebouw waar hij werkte was een verdieping hoog en had een tweede verdieping boven de ingang. Zijn lesperioden duurden drie maanden en het lesgeld per maand bedroeg vijftig dollarcent per leerling, op gemiddeld twaalf leerlingen per schoolperiode.

Jacob Armel, een zoon uit Michael's tweede huwelijk.
Jacob Armel, een zoon uit Michael’s tweede huwelijk.

Zijn salaris was dus maandelijks zes dollar en dus achttien dollar per schoolperiode. Michael gaf in het Duits les aan zijn leerlingen en zijn lesmethode bestond uit de Bijbel en Luther’s Catechismus. De rode draad in zijn manier van lesgeven waren de vier R’s: Reading, ‘Riting, ‘Rithmetic en Religion. Michael had ook nog een mooi gezin opgebouwd van zes kinderen, ze bestond uit Sarah, John, Anna Catherine, Jacob Armel, Elizabeth en Heinrich.

De grafsteen van Michael in Hempfield Township.
De grafsteen van Michael in Hempfield Township.

Michael’s enige nog in leven zijnde dochter uit zijn eerdere huwelijk met Heinderike, Elizabeth, was inmiddels in 1801 getrouwd met Tobias Stähle en had ook haar eigen gezin opgebouwd. In 1819 overleed zijn eerdere vrouw Henderike en waarschijnlijk nodigde hij zijn eerste dochter Elizabeth uit om naar de Verenigde Staten te komen. Eenmaal zich bij de familie gevoegd te hebben, leefde Elizabeth nog heel wat jaren met haar familie, totdat ze overleed op 28 augustus 1852 in Pennsylvania, eenenzeventig jaren oud. Vader Michael overleed acht jaar eerder op 14 augustus 1844 in Morewood in Pennsylvania. Het einde van mijn verhaal over mijn Amerikaanse Zundel-familie.

Eén gedachte over “He left you for America!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *