Mien Torremans in 1908. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.
Mien Torremans in 1908. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.

De familienaam Torremans komt in mijn kwartierstaat voor het eerst voor in de vierde generatie: mijn overgrootmoeder droeg deze achternaam. Haar naam was Tonia, of voluit Maria Antonia Torremans. Het schijnt dat haar naam fout was doorgegeven, want het was niet de bedoeling dat haar roepnaam van haar tweede naam afgeleid zou zijn, maar van haar eerste naam. Haar oudere zus Mien heet namelijk ook met haar eerste naam ‘Maria’ en verder nog Petronella Cornelia. Toch lijkt het een logische beslissing te zijn geweest, gezien de naam van hun oma: Maria Antonia van Gog. What’s in a name?

Huwelijk van mijn overgrootouders in 1920. Bron: André van Lieshout.
Huwelijk van mijn overgrootouders in 1920. Bron: André van Lieshout.

Mijn overgrootmoeder werd op 26 november 1890 geboren en was negenentwintig toen ze trouwde met mijn overgrootvader, Jan van Lieshout, die pas vijfentwintig was. Ze trouwden op 20 mei 1920. Tonia zou nooit haar achternaam doorgeven, maar ze had wel twee broers: Jan en Piet, die beide veel kinderen kregen, dus werd de achternaam weer doorgegeven.

De achternaam Torremans is van oorsprong Vlaams en komt waarschijnlijk van Toremans of Torenmans, maar waarom ze die achternaam hebben aangenomen is mij onbekend. In ieder geval, als we Tonia’s voorouder terugsporen dan komen we uit bij Jan Torremans die op 7 juni 1657 in Merksplas, provincie Antwerpen, trouwde met Catharina de Backer.

Mijn overgrootmoeder en haar zus Anna in 1910. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.
Mijn overgrootmoeder en haar zus Anna in 1910. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.

In mijn onderzoek naar de familie Torremans ben ik al van alles tegengekomen, maar slechts een paar maanden geleden ontving ik een aantal foto’s van een nicht van mijn vader, die had namelijk bij haar moeder wat oude foto’s teruggevonden. Het zijn voornamelijk behoorlijk oude foto’s, zo rond de jaren ’10 van de vorige eeuw. Een aantal zijn wat ouder en komen uit de jaren ’20 of ’30. Aan de foto’s valt te zien dat ze zeker genoeg geld hadden binnen de familie.

Die goede beurs is waarschijnlijk ontstaan bij Tonia’s grootvader, Pieter of Piet Torremans. Hij werd op 11 augustus 1828 te Hooge en Lage Mierde geboren en woonde daar vele jaren, totdat het complete gezin naar Weelde in de provincie Antwerpen verhuisde, toch wel een eindje rijden per paard en wagen. Daar leerde hij Anna van de Pas kennen, ze was drie jaar jonger en kwam uit een echte Weeldese familie.

De laatste van drie akten van notaris Martens. Bron: Regionaal Archief Tilburg.
De laatste van drie akten van notaris Martens. Bron: Regionaal Archief Tilburg.

Ze trouwden in 1857 en later verhuisden ze naar Goirle. Tonia’s vader Frans werd nog in Weelde geboren. Uiteindelijk verhuisde het gezin naar Tilburg, waar vader Pieter een herberg opende. Deze was gevestigd aan de Koningstraat, waarschijnlijk ergens waar nu de Bibliotheek Midden-Brabant staat. De Koningstraat heet tegenwoordig op dat traject Paleisring. Pieter runde de herberg samen met zijn vrouw voor zo’n tien jaar. Daarna heeft hij alles verkocht, waarvan ook akten zijn opgesteld bij een notaris. Deze notaris heette Martens en had als standplaats Tilburg.

Pieter overleed uiteindelijk in 1892 en zijn vrouw Anna in 1896, hij drieënzestig jaar oud, zij vierenzestig jaar oud. Van Pieter en Anna zijn ook bidprentjes, maar die zijn (nog) niet in mijn bezit. Hun zoon Karel (Carolus) had ook een herberg, of café, maar waarschijnlijk was dit een andere dan die van Pieter, hij had het natuurlijk te koop gezet, dus dat zal ook niet. Die van Karel was gevestigd aan het Piusplein 33 in het centrum van Tilburg. Karel overleed echter op zevenendertigjarige leeftijd en zijn vrouw Cornelia Bedaux zette het café voort onder de naam ‘Café weduwe Torremans’.

Frans, mijn betovergrootvader in 1907. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.
Frans, mijn betovergrootvader in 1907. Bron: Cornelia Slotiuk-Van Lieshout.

Dit bijzondere verhaal kan misschien verklaren waarom Frans, de vader van mijn overgrootmoeder Tonia, zulke mooie foto’s voor zijn dochters, en wellicht ook voor zijn zonen kon betalen. Van hem is er ook een foto, eentje uit circa 1907. De fotografen van de foto’s liggen ook voor de hand, want Frans woonde bijna enkel aan de Bredaseweg ten tijde van het maken van de foto’s en de fotografen zitten daar in de buurt. Met Tonia’s overlijden op 26 november 1970 – haar tachtigste verjaardag – werd uiteindelijk voor mij het familiehoofdstuk afgesloten, dat is het laatste spoortje Torremans in mijn familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *