Een tante van mijn opa André van Lieshout werd op 14 augustus 1886 in Tilburg geboren. Haar ouders waren de opa en oma van mijn opa en van naam heten ze Hendrik en Jana, voor zover dat ook echt klopt. Op welk adres tante Corrie, want zo heette ze waarschijnlijk, geboren is, is niet bekend, maar het gezin woonde in ieder geval in de wijk Stokhasselt. Een groot deel van de familie woonde overigens ook in deze omgeving, met vele textielfabrieken.

Foto van Corrie in Borgerhout, 1930.
Foto van Corrie in Borgerhout, 1930.

Tante Corrie vertrok op 23-jarige leeftijd op haar eigen naar Breda. Waarom weet ik niet, maar het leven thuis was vast ook niet gemakkelijk, ze heeft vast basisonderwijs gevolgd, maar ze moest daarna waarschijnlijk gelijk aan het werk. Ze woonde opeenvolgend in de Kloosterstraat 23, de Beyerd 55 (tegenwoordig een parkeerplaats) en Leuvenaarstraat 27. De Beyerd stond in die tijd bekend als een allegaartjesbuurt: prostitutie, zwervers, militairen, maar waarschijnlijk heeft ze in de prostitutie gezeten. Het was ook niet zo verbazingwekkend dat ze op latere foto’s een bontjas droeg, over een flauwe grap gesproken.

Op 18 december 1913 had ze haar stiekeme beroep aan de kant gezet en begon te werken als tabakwerkster of tabakbewerkster in de fabriek van Nicoleto-Princeps, dat was een grote sigarenfabrikant in Antwerpen. Hier verdiende ze vierhonderd gulden per maand, voor die tijd een ruim salaris. Tot 1929 woonde ze in Antwerpen, daarna kort in Borgerhout en vanaf 1930 weer in Antwerpen.

Foto's van Corrie, 1930 / 1964.
Foto’s van Corrie, 1930 / 1964.

Op 4 juni 1947 kreeg Corrie het aan de stok met haar buurvrouw Maria Mathilde Verhaegen, ze woonden allebei in de Diepestraat op nummer 34. Corrie vertelde dat ze rond 17:00 haar stoep aan het vegen was en dat op een gegeven moment de kinderen van mevrouw Verhaegen er een puinhoop van maakten. Toen de buurvrouw naar buiten kwam zei Corrie tegen haar dat ze haar kinderen moest waarschuwen om geen rotzooi meer voor haar deur te gooien en dat de buurvrouw haar kinderen moest berispen op wat ze hebben gedaan.

Hierdoor ontstond woede bij mevrouw Verhaegen die tante Corrie veel te fier noemde. Ze moest maar “op de Boulevard gaan wonen, rotzak, vuil hoer, rot hoer”. Daarop zei Corrie of mevrouw Verhaegen dit nog een keer durfde te zeggen en toen duurde het niet lang voordat ze vechtend en haaruittrekkend op de vloer lagen. Uiteindelijk werd Corrie hier niet voor vervolgd, maar het zal haar vast bijgebleven zijn.

Een maand later wisselde ze van adres en ze bleef tot 29 mei 1964 in Antwerpen wonen, daarna verhuisde ze naar Eeklo. Vervolgens is ze nog in 1964 naar Zwijndrecht bij Antwerpen verhuisd, uit het adres in Eeklo blijkt dat ze daar al in een ouderentehuis zat, dit zal in Zwijndrecht vast ook het geval zijn geweest. Wanneer Corrie is overleden weten we niet, maar ze was een bijzonder madammeke in Antwaarpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *